Zpět do obchodu

Registrace

Prokrastinace (nejen jarním) úklidem

Úklid dílny jako forma produktivní prokrastinace. Můj oblíbený autor Austin Kleon v knize Jeď dál! píše:

"Udržuj pořádek v náčiní a nepořádek v materiálech.  Uklízení je tu pro chvíle, kdy jsem zablokovaný či zaseknutý. Uklízení ateliéru je forma produktivní prokrastinace. Vyhýbáme se tak práci jinou prací. Na uklízení je nejlepší to, že zaměstná ruce uvolní mysl, takže se buď a) odblokuji a vyřeším další problém, nebo b) přijdu v tom nepořádku na něco, co vede k další práci. Nejlepším úklidem dílny je objevování. Jak se probírám těmi věcmi, znovu nacházím použitelný materiál. Uklízím ani ne tak proto, abych měl kolem sebe čisto, ale abych přišel do kontaktu s věcmi, na které jsem zapomněl a které teď můžu použít.

Uklízení v naději, že dosáhnete dokonalého řádu, je stresující práce. Uklízení bez přehnaných starostí o výsledek může být uklidňující zábavou. Když vás přepadnou pochybnosti, ukliďte si." 

Průběžné uklízení látek je teď přirozenou součástí i mé práce a vždy přinese něco nového i pro vás. Z hromady zbytků, které mi zůstali po zadních stranách polštářků, které řežu do Polštářků z pytlíku jsem začala chystat sady čtverců 25x25 cm a 15x15 cm. Jednobarevky jsou trvale velmi oblíbené, vždy, když doplním barvičky se hned vyprodají. 

Před časem v létě jsem udělala opravdu veliký úklid látek. Rozhodla jsem se projít každý kousek látky a rozhodnout, jak s ním naložím dál. Počítala jsem samozřejmě s tím, že to nebudu mít uklizené dokonale, věděla jsem, že některé látky opět odložím "někdy na potom", ale část jsem se rozhodla po jednom prohlédnout a rozdělit na menší či větší kusy. Tady by se hodilo poznamenat, že do flow se můžete i prožehlit, protože pro mě to byly úplné lázně... :-) 

Malé odřezky látek jsem se rozhodla prodávat na váhu za pár korun (10 dkg za 10 korun) v pytlíku. Odtud název Zajíc v pytlíku. Všechny své nápady se snažím postupně realizovat, a potom vyhodnocovat, jak se vám líbily. Zájem o tyto Zajíce v pytlíku na váhu byl opravdu velký, otestovala jsem si to hned ten rok na podzim na Tvořivé Olomouci. Je nás hodně, co už nechceme tolik utrácet za stále nové a nové látky, zároveň nás ale nové vzory inspirují. 

Další velká čistka v dílně proběhla v roce 2020 v průběhu jarní karantény. Chtěla jsem realizovat nápad s furoshiki šátky, tuto metodu jsem předtím moc neznala. Najednou jsem viděla originální nápad a uplatnění pro velké kusy látek. 

Kusy, které mi zbyly jsem nařezala ještě dále na čtverce o rozměru 25x25 cm a 15x15 cm s tím, že kategorie Zajíci v pytlíku budou mít novou variantu - Různobarevky. Nikdy nevíte, jaké vzory tam budou, víte jen, že každý z 10 kousků v sadě bude jiný. Přišlo mi to dost troufalé, ale kombinace dobré ceny a originálního nápadu udělala z Různobarevek velmi oblíbený produkt, a protože mé zásoby větších zbytků látek jsou omezené a doplňuji postupně, bývá dost často  nedostupný...

Úklid je tak úzce spjatý i se šitím, že má v mém komiksu pro švadlenky svoje speciální místo... :-)

Pravidelná prokrastinace úklidem v mé dílně není ale jen o zbytcích látek, ale celkově o novinkách a novém pohledu na starší produkty a jejich možné inovace. Novinky mají teď i samostatnou kategorii, ať je máte všechny hezky na jednom místě... :-)

A po úklidu je potřeba si odpočinout, pro mě je ideální četba... V letošním jarním čísle časopisu Kreativ je k úklidu pěkný příspěvek a opět budu citovat jeden mužský přístup k úklidu, tentokrát od Miroslava Horníčka (z knihy Dobře utajené housle): "Pojem úklidu je jasný, znamená vrátit každou věc na místo jí příslušející. Sám jsem již vykonal několik takových úklidů a dospěl k názoru, že udržovat denně pořádek je stejně pošetilé a vysilující jako obnovit jej jediným úklidem po delší době, a stanovil jsem si pravidlo, které vyznávám a doporučuji - pravidlo malého přehledného nepořádku. To je onen stav v bytě, kdy ještě bezpečně vnímáte věci o sobě i jejich celkovou konstelaci, kdy žádná z věcí ještě nepozbyla vzhledu, kdy není pokryta rzí, prachem, mechem, plísněmi nebo částmi vašeho šatstva natolik, aby bylo nutno jí odkrývat, dolovat, oškrabávat či odtrhávat. Malý přehledný nepořádek se dá udržet řadu dnů, zatímco pořádek nelze udržet ani několik hodin." 

"Léty bedlivého pozorování jsem dospěl k názoru, že předměty ponechané na určitém místě tam zůstávají," popisuje Horníček záludnost věcí. :-)